E-bike of Fatbike verzekerd zonder helm?

Een fatbike is een elektrische fiets met trapondersteuning. Ze zien er anders uit en zijn populair bij jongeren. Fatbikes hebben een ander frame, brede banden en vaak een buddyseat zodat je er met z’n tweeën op kan zitten. Let wel op: goedkopere modellen hebben vaak inferieure onderdelen en frames die sneller breken en slechte remmen die niet goed werken met het gewicht van twee opzittenden. Ook de bestuurbaarheid wordt lastig met meerdere opzittenden.

 

Geen helmplicht
Er geldt géén helmplicht voor fatbikes, omdat ze vallen onder de gewone elektrische fiets met trapondersteuning die stilvalt bij 25 km/u. Fatbikes zijn relatief eenvoudig op te voeren waardoor ze soms snelheden tot wel 60 km/u kunnen halen. Jongeren van 16 en ouder die eerder een snorfiets hadden, kiezen vanwege de helmplicht op de snorfiets vaak voor een fatbike.

 

Gebruikers
Voor elektrische fietsen, zoals een fatbike, geldt geen minimumleeftijd. Je ziet daarom ook hele jonge kinderen op deze fietsen rondrijden. Oók op opgevoerde exemplaren. Maar jonge kinderen kunnen vaak nog niet het gevaar van de snelheid van hun fatbike inschatten. Ze kunnen ook nog niet goed anticiperen op het overige verkeer. Ook andere weggebruikers verkijken zich op de snelheid van een fatbike, zeker als ze opgevoerd zijn.

 

Verzekering en schade
Elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km/u vallen niet onder de motorrijtuigen en daarom is een WAM-verzekering niet verplicht. Schade die met of door een elektrische fiets aan een ander wordt veroorzaakt, is wel verzekerd op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Dit is echter géén verplichte verzekering en helaas heeft niet iedereen een AVP. Schade aan derden moet je in dat geval zelf betalen.

 

Bovendien hebben de meeste AVP-verzekeraars in hun voorwaarden opgenomen dat schade veroorzaakt door een opgevoerde elektrische fiets, niet is verzekerd. Daarnaast verzekert de AVP niet de schade die de vaak jeugdige bestuurder zelf oploopt. Ook die schade kan enorm in de papieren lopen, zeker wanneer het om letselschade gaat. De Vereende schetst dat schadebedragen tot een miljoen voorkomen.

 

Aansprakelijkheid kinderen
Ouders zijn altijd aansprakelijk voor de schade die een kind onder de 14 jaar veroorzaakt. Ouders van een kind van 14 of 15 zijn ook aansprakelijk voor de schade die een kind veroorzaakt, behalve als zij kunnen aantonen dat ze de schade niet hadden kunnen voorkomen. In dat geval is het kind van 14 of 15 jaar zelf aansprakelijk voor de schade. Dit aantonen is niet eenvoudig: een kind dat met toestemming een fatbike gebruikt, valt onder de verantwoordelijkheid van de ouders. Een kind van 16 jaar of ouder is zelf aansprakelijk voor schade aan derden.

 

Hoe oud het kind ook is, als er géén AVP is afgesloten komen de kosten in de meeste gevallen voor rekening van de ouders. Ze zijn immers financieel verantwoordelijk voor hun kinderen. Een AVP dekt meestal wel de schade veroorzaakt door kinderen, ongeacht hun leeftijd. Maar dan moet het natuurlijk niet gaan om een uitsluiting zoals bij een opgevoerde fatbike.

Heeft u vragen m.b.t uw verzekering?
Neem dan contact met ons op. We zijn van maandag tot en met vrijdag van tussen 8.00 en 17.30 uur bereikbaar.

Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl