Storm Evert is op komst

Code geel, oranje of rood? Als er storm op komst is, is het slim om je goed voor te bereiden. We zetten handige tips op een rij om schade te voorkomen.

 

 

Stormachtige tips om schade te voorkomen

Sommige voorbereidingen lijken zo logisch, toch moet je er wel op tijd aan denken. Een korte checklist:

 

1. Check alle losse spullen in je tuin en op je balkon.

Keer bijvoorbeeld je trampoline om en haal losse spullen naar binnen. Zo kunnen ze niet wegwaaien. En vergeet ook niet afdekzeilen – bijvoorbeeld van je loungeset – goed vast te maken.

2. Controleer de takken van bomen in je tuin

Als het (veilig) kan, verwijder dan de losse of dode takken.

3. Doe een ‘schutting-check’

Een schutting is een windvanger. Staat deze niet goed vast? Kijk wat je zelf kunt doen om de schutting te verstevigen. Of laat dit doen door een externe partij.

4. Sluit ramen en deuren

Zo kan de wind hier geen grip op krijgen. Vergeet ook niet om screens en zonweringen in te klappen.

5. Controleer je dakpannen en afvoergoten

Iets wat je eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: kijken op het dak of er geen dakpannen losliggen. Je wilt niet dat deze gaan rondvliegen. En check ook meteen de dakgoten van je huis. Door een storm kunnen takken en bladeren heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan.

 

 

Het regent, het regent… mijn huisje wordt (te) nat

Regen op komst! En niet zo’n beetje ook. Tuurlijk weet je – als je er even bij stilstaat – wat je zoal kan doen om waterschade aan én in je huis te voorkomen. Toch moet je er wel op tijd aan denken. Dus hier wat regenachtige tips.

 

Tip 1 Sluit ramen en deuren
We beginnen met de makkelijkste tip. Om warm te worden. Maar veel mensen vergeten het wel! Zeker als ze van huis weggaan met goed weer. Of blindelings vertrouwen op een weersvoorspelling. Door deuren en ramen te sluiten, hou je binnen de boel droog en kan de wind er geen grip op krijgen. Vergeet ook niet om screens en zonweringen in te klappen om schade te voorkomen.

Tip 2 Controleer je dakgoten
Iets wat je eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: de (dak)goten, putten en afvoer van je huis controleren. Zijn ze schoon? Takken en bladeren kunnen bijvoorbeeld heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan. Dat wil je niet.

Tip 3 Hou een oogje op het regenwater
Regenwater kruipt waar het gaan kan. Hou het dus vooral in de gaten. Loopt het water niet weg via het riool? Koppel dan – als het kan – de regenwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp los van het riool. Zo voorkom je dat het regenwater naar binnen komt. Ook handig: die ouderwetse regenton om regen op te vangen. Overbelasting van het riool komt dan minder vaak voor én het water kan je later weer goed gebruiken voor planten. Gooi verder geen gekkigheid in de wc (frituurvet, schoonmaakdoekjes en tampons). Niet het lot gaan tarten!

Tip 4 Onderhoud je huis 
Een tip die ook voor de lange termijn geldt. Want waterschade kan je soms voorkomen door je huis goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de zogenoemde loodslabben van dakkapellen: controleer deze op scheurtjes. Zo voorkom je lekkage. Vergeet daarnaast het voegwerk van de gevel niet. Heb je een kelder? Zorg dat deze waterdicht is en dat de afwatering in orde is. Of koop eventueel een dompelpomp. Een tuin kan ook helpen bij het afvoeren van water. Leg je er één aan: tegels zorgen voor een slechtere afvoer van regen, dan een groene tuin.

Tip 5 Als er tóch water in je huis komt…
We eindigen met de laatste en moeilijkste tip. Of in ieder geval de meest hectische. Dat wat je moet doen als je woning toch onder het water loopt. We hebben in ieder geval 2 snelle actietips:
•    Haal de stroom eraf! Anders kan het gevaarlijk zijn.
•    Stijgt het water snel in je woning? Zet dan je meubels op veilige, hogere én droge plekken. Op stenen bijvoorbeeld, als je die in de buurt hebt. Of op tafel.

Meer weten? Bel 040 21 11 789 of mail ons op info@leve.nl